'De Dominee van Rouan'

 

We kwamen met de" Autumn Sun" een Engels scheepje van zevenhonderd ton. Waar van de bemanning grotendeels uit Hollanders en een paar Engelsen bestond, .

Aan in Rouen met een lading stukgoed. Toen we afgemeerd lagen kwamen er de andere dag de dominee met Els met het paardengebit" van het daar aanwezige zeemanshuis aan boord.

Onze Stuur, Matrozen en ik natuurlijk konden het niet laten, de dominee en Els op de hak te nemen. Hij deed eerst een klaverjasje met de boys mee.

Zo deelden de mannen kaarten met naakte vrouwen er op rond.

Maar de dominee gaf geen krimp hij bleef met een stalen gezicht doorspelen. Toen we uit geklaverjast waren vroeg hij, omdat het type Schip waar we op vaarden vreemd voor hem was, of hij het mocht bezichtigen.

Dat mocht van onze Stuur en hij ging samen met de bemanning, met de Dominee en Els de boot rond.

Op een zeker moment kwam de hele ploeg bij de droogkamer boven de machinekamer aan. Het was flink heet in die ruimte maar dat moest ook wel daar was het de droogkamer voor.

De dominee en Els stapten de droogkamer binnen terwijl de Stuur en de andere mannen buiten bleven staan.

En voor de Dominee met Els er weer uit konden stappen sloot het stelletje ongeregeld de deur, en draaiden de knevels vast.

We konden hun gezichten natuurlijk niet zien. Maar op zeker moment begon de Dominee op de deur te kloppen en vroeg, "heren laat ons er alstublieft uit"? De hele zooi ongeregeld had de allergrootste lol, "Eerst Godverdomme zeggen dominee", zei onze stuurman. Maar dat deed hij natuurlijk mooi niet. Plotseling hoorden we "wat is er hier voor de donder aan de hand"? Het was onze Ouwe hij was niet christelijk maar dat ging hem toch te ver. De dominee en Els werden bevrijd ,en wij kregen 's avonds geen walverlof. Wat hadden we er toen de pest in, maar ja eigenschuld dikke bult.

                                                                                                            Leen B